2007. október 29., hétfő

Rotterdam






Üdvözlet újra! Most végre tudok egy kis időt szánni arra, hogy behozzam lemaradásom...

Mint már korábban is említettem, minden hétvégén utazunk valamerre a csapattal, van hogy többen, kb. 15-en, van hogy csak 4-en, de mindig lelkesek vagyunk és a fő programszervezőnk Marek, a cseh srác:) Ő mindig kitalálja hogy mi legyen a következő célpont, utánajár az építészeti látnivalóknak és nekünk csak annyi a dolgunk, hogy kövessük:)) Így könnyű!


Első útunk Rotterdamba vezetett, mivel 2007-ben ez a város nyerte el az építészeti főváros címet és ennélfogva az Építészeti Biennáléhoz kapcsolódóan sok kiállítás is megtekinthető volt (vagyis még mindig az). Ezek közül is a legjelentősebb a Le Corbusier kiállítás volt, mely végigvezette a látogatót a Mester munkásságán, természetesen eredeti rajzok és makettek segítségével! Hát mit mondjak... nem mindennapi élmény látni egy ilyen nagy építész kézi rajzait és például a ronchamp-i kápolna vagy a Villa Savoie eredeti makettjét, amiről eddig csak hallottunk a művészettörténet órákon...

Természetesen a Kunsthalba is ellátogattunk, mely azonkívül, hogy egy híres építész (Rem Koolhaas) egyik híres épülete, a rotterdami múzeumpark másik kihagyhatatlan múzeuma.


Rotterdam egyébként Hollandia második legnagyobb városa, itt található Európa legnagyobb kikötője. A második világháborúban szinte teljesen lebombázták a belvárost és az újjáépítéseknek köszönhetően egészen új arcot kapott, hatalmas modern épületek, toronyházak épülnek - nem véletlen tehát hogy megnyerte ebben az évben az építészet fővárosa címet. Annak ellenére hogy szájtátva sétáltunk az utcákon, és először láttunk hidat felnyílni, hogy át tudjanak haladni a hajók, kissé zavaros képe van a városnak, hiányzit az a történelmi mag, az emlékek..., mert ezek nélkül olyan nagy és lelketlen... Azóta volt szerencsém látni az éjszakai Rotterdamot is, amikor ki vannak világítva a hatalmas felhőkarcolók (persze nem az amerikai méretűek...) és az Erasmus-híd (amit szintén fel szoktak nyitni és hatalmas-Roli látta is!) - GYÖNYÖRŰ!

Nincsenek megjegyzések: